27 Oktober, 2008

Skim KWSP VS Skim Pencen

Utusan Malaysia : 26/10/2008

Peluang 43,000 pilih pencen

SEREMBAN 25 Okt. - Seramai 43,000 kakitangan kerajaan yang mengambil opsyen Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkemungkinan diberi peluang sekali lagi untuk membuat pilihan menyertai skim pencen.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman berkata, perkara itu telah dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk dipertimbangkan supaya kakitangan terbabit mendapat kembali nikmat dalam opsyen pencen.

''CUEPACS menyedari nasib 43,000 kakitangan kerajaan yang memilih opsyen KWSP yang tidak mendapat tiga perkara berbanding mereka yang memilih opsyen pencen.

''Tiga perkara itu ialah tiada kad persaraan, tiada kemudahan perubatan selepas bersara dan tiada gratuiti. Mereka kini berhadapan kebimbangan," kata beliau kepada pemberita di sini malam tadi.

Itulah sebahagian daripada petikan akhbar yang amat menarik minat saya. Sebagai salah seorang yang telah memilih Skim KWSP, kini amat terasa nilai simpanan yang ada sebenarnya tidak seberapa.

Ketika memilih skim ini, kami dimaklumkan akan kelebihan mempunyai tabungan yang menjangkau RM300,000.00. Nilai itu pada tahun 90-an amat besar dan banyak benda yang boleh dilakukan.

Kini, RM300,000.00 tidaklah sebanyak mana, hanya harga sebuah rumah banglo dua tingkat dengan keluasan tanah yang terbatas di bandaraya Alor Setar. Kalau inilah nilainya, bagaimana 15 tahun lagi, ketika saya memasuki umur persaraan?

Malah ketika memilih, ramai antara kami yang tidak sedar gratuiti tidak diberi dan kemudahan perubatan ditamatkan sebaik sahaja bersara.

Hanya setelah menyertai NUTP baru saya sedar kesan pilihan yang dilakukan dan sudah terlambat untuk diubah semula.

Sebenarnya, saya tidak risau tentang perbelanjaan selepas persaraan, cuma yang dirisaukan peningkatan harga barang dan kos pengajian anak-anak ketika itu sudah pasti berlipat ganda berbanding sekarang.

Berikut dipaparkan perbandingan antara kedua-dua skim tersebut:

JIKA MEMILIH PENCEN

1. GANJARAN PERKHIDMATAN

7.5% X Jumlah Bulan PErkhidamatan X Gaji Akhir

2. PENCEN BULANAN
1/600 X Jumlah Bulan Perkhidmatan X Gaji Akhir
(Tertakluk kepada pencen maksimum setengah daripada gaji akhir)

3. Faedah Perubatan untuk suami / isteri , anak kurang
upaya, anak bawah 18 tahun atau masih dalam institusi pendidikan dan ibubapa
* Ibubapa hanya semasa pegawai dalam perkhidmatan

4. Pencen Terbitan untuk balu / duda / anak.


JIKA MEMILIH KWSP

1. Caruman KWSP bulanan mengikut kadar untuk majikan (12 %) dan pekerja (11 %)

2. Menerima semua faedah dalam SSM seperti guru lain semasa dalam perkhidmatan

3. Hilang faedah perubatan apabila bersara.

4. Tidak ada bayaran ganjaran pencen bulanan.

5. Terpaksa membayar balik baki pinjaman perumahan sekaligus apabila bersara.

Bila difikirkan, itulah yang memeningkan kepala walaupun tidak pasti umur hayat ini sampai ke tahap itu atau tidak.

4 ulasan:

azza_irah berkata...

salam subuh..

lunak merdu lembut bicara
bibir tersenyum mulut menyebut
mg ukhwah terjalin mesra
salam perkenalan pasti disambut

terima kasih singgah di blog sy..

zulken79 berkata...

Saya amat bersetuju dengan langkah Cuepacs untuk berunding dengan kerajaan bagi memberi peluang kepada kakitangan kerajaan yang mencarum kwsp untuk bertukar ke skim pencen.

Diharapkan agar rundingan ini meliputi semua kakitangan kerajaan yang mencarum kwsp dan bukan sahaja terhad kepada mereka yang membuat pilihan pada tarikh-tarikh tertentu.

Ini kerana saya merupakan seorang penjawat awam bermula 2004 di bawah kategori pendidikan. Ketika ingin mengisi borang untuk memilih opsyen kwsp atau pencen, kerani pejabat telah memberikan arahan yang salah menyebabkan saya turut salah mengisi borang tersebut. Kesannya saya mendapat skim kwsp walaupun inginkan kepada skim pencen yang lebih menjaga kebajikan.

Saya telah berusaha dengan membuat rayuan kepada pihak JPA atas alasan tersebut tetapi gagal kerana mereka mengatakan Akta Pencen tidak membenarkan sebarang pertukaran dibuat setelah membuat pilihan.

Rakan saya yang turut mengisi borang bersama-sama juga mendapat skim kwsp disebabkan kesilapan tersebut. Namun beliau tidak dapat berbuat apa-apa kerana meninggal dunia sebelum surat pengesahan diterima.

Saya berharap agar usaha yang dilakukan ini menjadi kenyataan. Harap dapat berikan komen atau cadangan ke zulken79@yahoo.com

ijad berkata...

biasanya lepas bersara.. ada juga yang bekerja sendiri pula...

anakbanjarsungaibesar berkata...

assalamualikum...napang diulah dangsanak oi...andika kadak updape blog andika kah? lawas banar nih